Ricinusovo ulje (važnost, odnosno značaj ricinusovog ulja u nezi kose) - Smile & Spirit - Beauty Blog

16 март 2021

Ricinusovo ulje (važnost, odnosno značaj ricinusovog ulja u nezi kose)

Kada bi me neko pitao da izaberem samo jedan proizvod koji bih koristila do kraja života za negu kose, verujte mi da bi izbor pao na ricinusovo ulje. Verovatno ste već na mnogo mesta pročitali koliko je ovo ulje dobro za kosu. Na ovoj stranici ću pisati samo o njegovom delovanju na rast kose, jer ja sam ga u te svrhe koristila i koristim ga još uvek. 



 

Informacije o proizvodu:

Ricinusovo ulje se može kupiti bukvalno svuda, u prodavnicama, apotekama, prodavnicama zdrave hrane. Cena mu varira od mililitraže ali evo za neku orijentaciju, za 50 ml ricinusovog ulja treba izdvojiti oko 300 din. Ukoliko imate sreće, uspećete da pronadjete po apotekama oko 1l ovog ulja za oko 900 dinara ili negde na internetu možete pronaći takodje veću mililitražu po povoljnijoj ceni. 

Ovo ulje je veoma gusto, providno ka žućkastoj boji. Veoma teško se razmazuje i još teže upija. Što se mirisa tiče, po mom mišljenju, prilično je neutralan i blag. 


Kupovala sam različite vrste (pakovanja) ricinusovog ulja, od onih po apotekama, koje sam kupila prvo, do nekih organskih sa interneta. Meni se čini da su sva ta ulja jednaka i da jednako rade istu stvar što se rasta i nege kose tiče, pa u poslednje vreme kada kupujem ovo ulje, pre svega gledam da nadjem što veću količinu po što povoljnijoj ceni. 

Način korišćenja:

S obzirom da je ovo ulje ekstremno gusto, veoma ga je teško nerazblaženog utrljati u kosu. Kao velika većina i ja sam prvih nekoliko puta probala da ga stavim direktno iz bočice na glavu :O OOOOO, big mistake! Ovo naravno nikako nije bio dobar potez ali trebalo mi je vremena da "naučim"  kako da ga koristim. Kombinovala sam ga sa svim i svačim, da bih na kraju ustanovila da se najlakše nanese ukoliko se zagreje i razblaži sa nekoliko kapi vode. Ovako toplo ulje, sam utrljavala u koren kose, i masirala, verujte mi, dešavalo mi se ranije (u momentima očaja kad već nisam znala šta da uradim kako bi kosa prestala da opada ) da masiram po 2 sata glavu, odnosno koren kose. Verujem da će malo vas to probati, ali samo onaj ko proba videće pravu moć ovog ulja i uživaće u rezultatima. Rezultati su - i više nego fantastični! Kosa zaista počinje da raste, pojavljuje se puno nove kose, dlaka postaje jača, otpornija, ne lomi se i konačno može da dostigne i neku dužinu. Moju kosu je ricinusovo ulje preporodilo i to mogu sa sigurnošću da trvdim, jer u to vreme nisam koristila ni jedan drugi proizvod kome bih pripisala ovoliku slavu. Kasnije, kada mi se kosa oporavila, počela  sam da uključujem razne maske o kojima možete čitati ovde na blogu.



Ono što bih još želela da kažem, kada je način korišćenja ricinusovog ulja u pitanju, je da se može kombinovati sa drugim uljima i još nekim sastojcima. Navešću vam ovde samo nekoliko primera -  recepata, koje sam ja koristila kako bih sprečila opadanje i podstakla rast kose. Svi oni su jednako delotvorni, jedino što eto zahtevaju vreme pripeme kao i malo duže nanošenje i duži period korišćenja kako bi došlo do vidljivih rezultata.

Ukoliko se odlučite da pravite ove domaće maske, naoružajte se strpljenjem :)

Recept br. 1

- 4 kašičice ricinusovog ulja
- 2 kašičice rastopljenog kokosovog ulja
- 1 kašičica maslinovog ulja
Sva ulja pomešati i zagrejati kako bi se lepo sjedinila. Najbolje je sipati ih u praznu plastičnu bočicu sa uskim nastavkom (ja sam koristila onu u kojoj je bilo ricinusovo ulje)


i nanositi na koren kose, pa zatim masirati oko 20 minuta. Nakon ovog vremena, na glavu staviti kapu za tuširanje ili običnu, tanju kesu, pa preko toga kapu. Ukoliko imate vremena i strpljenja zagrevati fenom desetak minuta, pa ako i u ovom momentu ne odustanete (he,he) prespavati sa ovim na glavi. Ujutru oprati kosu šamponom, dva puta.

Recept br. 2

- 4 kašičice ricinusovog ulja
- 1 kašičica kokosovog ulja (rastopljenog)
- 1 kašika jogurta
- 1 žumance
- 1 kašičica sitno mlevenog cimeta
- prstohvat kurkume
- prstohvat bibera

Ulja pomešati i blago zagrejati, pa dodati biber i cimet. Zatim dodati jogurt, žumance i kurkumu. Sve lepo izmešati pa utrljati u koren kose. Ponoviti postupak kao kod Recepta br. 1 .

Recept br. 3

- 4 kašičice ricinusovog ulja
- 1 kašičica kapi od koprive
- 2 kapsule vitamina E
- 2 kašičice kokosovog ulja

Sve sastojke pomešati i blago zagrejati. Ukoliko vam se učini da je masa gusta dodati još koju kap koprive. Sve lepo izmešati pa utrljati u koren kose. Ponoviti postupak kao kod Recepta br. 1 .

Recept br. 4

- 4 kašičice ricinusovog ulja
- sveži kvasac
- 2 kašičice mleka
- 1 kašika otopljenog kokosovog ulja

Sve sastojke pomešati i blago zagrejati. Ukoliko vam se učini da je masa gusta dodati još koju kap koprive. Sve lepo izmešati pa utrljati u koren kose. Ponoviti postupak kao kod Recepta br. 1 .

Ukoliko budete zainteresovani, mogu napisati još neke recepte u kojima sam kombinovala i ricinusovo ulje. Svesna sam da će mali broj vas probati bilo koji od ovih recepata, jer postupak uopšte nije lagan i "čist" :) skroz se izmastimo, kaplje svuda, treba staviti kapu ili kesu, zagrevati, prespavati sa tim, mislim liči na mučenje, ali verujte mi rezultati su stvarno sjajni. U početku mi je sve ovo predstavljalo ogroman problem i imala sam utisak da gubim vreme ali kad su prvi rezultati počeli da se vide, sa radošću sam svaki put mućkala, masirala, mackala, zagrevala i uživala. U mom slučaju, prvi rezultati su bili vidljivi nakon 3 meseca redovnog korišćenja, 2 puta nedeljno. Ovo jeste jako često i jeste naporno, neću lagati, ali ja sam bila uporna i punih godinu dana sam ovo radila. Nekad jednom, nekad 2 puta nedeljno. Kako su rezultati bili sve bolji, smanjivala sam, pa sam onda jednom u dve nedelje, ili jednom mesečno. Sada sam se zadržala na tome, da jednom mesečno izmasiram glavu, koren, ricinusovim uljem, da li koristim samo njega u kombinaciji sa par kapi vode ili neki od ovih recepata ali ne odustajem i mislim da ću praktikovati ovo sve dok mi ne dosadi :) sada je postao deo mog "rituala" u kome uživam :)

Moji utisci nakon korišćenja:

Nakon 4 godine redovne upotrebe ricinusovog ulja, jedino što mogu reći je da ga od srca preporučujem svima koji imaju bilo kakve probleme sa kosom. Mislim da uspešno leči opadanje i da doprinosi rastu nove kose. Kosa postaje jača, otpornija i elastičnija. Nakon tri meseca intenzivnog korišćenja ricinusovog ulja uočićete sigurno mnogo nove kose. Jedno od pitanja koje mi je bilo postavljeno je, da li je dovoljno koristiti samo ricinusovo ulje za oporavak kose? Iskreno mislim da nije dovoljno, ali nega kose može da se svede na 70% korišćenja ricinusovog ulja i na 30% korišćenja nekih drugih proizvoda, maski, zatim promenu ishrane, uvodjenja fizičke aktivnosti, kako bi se u stvari eliminisao stres koji je jedan od možda najčešćih uzroka problema sa kosom. Nasledni faktor takodje može biti prisutan ali isto tako mislim da je ricinusovo ulje u mom slučaju dokazalo da kvalitet kose svakako može da se popravi, bez obzira na genetiku. 

Sastojci:

Ricinusovo ulje se nalazi u semenu, koje sadrži izmedju 40% do 60% ulja koje je bogato trigliceridima, uglavnom ricinoleinom. Ovo seme sadrži i ricin, toksin koji je rastvorljiv u vodi i koji je prisutan u manjim koncentracijama u svim delovima ove biljke

Zaključak:

I sad zaključak, ko nije probao ricinusovo ulje,a sprema se da ga proba, najvažnije je da se naoruža strpljenjem i da izdvoji poprilično vremena za negu kose sa njim. Gledajte da vam sve ovo predstavlja zadovoljstvo, kombinujte ga sa drugim sastojcima radi lakše primene. Možete ga staviti i u šampon, pa prilikom svakog šamponiranja masirati kožu glave od 3 do 5 minuta kako biste poboljšali cirkulaciju i kako bi ulje uspelo da se bar kratko zadrži na temenu. Samo, ako želite prave rezultate, neophodno je koristiti ga onako kako je gore opisano, pre pranja kose, uz obaveznu masažu glave i držanje ulja od minimum 2 sata,a moja preporuka je prva 3 meseca i duže. Znam da nije lako da prespavate sa uljem na glavi, posebno još ako se rešite da budete kao i ja, pa da stavljate i kapu, ali rezultati u tom slučaju neće izostati, jer eto :) ja sam primer. 


Nadam se da će ovo moje iskustvo biti nekom od pomoći. 
Ukoliko vam se ovaj tekst dopao pišite mi, šaljite mi i svoje predloge o čemu biste još želeli da čitate ovde na blogu ili na Instagramu Smile & Spirit

Budite nasmejani, vedri i uporni i rezultati sigurno neće izostati :)
Prijatan dan želi vam Gordana 😊

Ukoliko se bavite pisanjem bloga, proverite ovaj link možda vam bude od koristi:

Нема коментара:

Постави коментар